Älvstäd­ningen firar tio år och startar i år extra tidigt när sex föreningar och lag i Leksand börjar städningen längs med Dalälvens stränder 9-10 april. Älvstäd­ningen är ett årligt återkom­mande miljö­sam­arbete mellan Städa Sverige, energi­bo­laget Fortum och lokala idrotts­för­e­ningar. I projektet städas älvsträn­derna från skräp utmed Indal­sälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven.

Älvstädningen brukar genomföras i slutet av augusti, vilket sker även i år, men i Leksand blir insatsen för 2022 tidigarelagd till nu i april. Anledningen är den mängd skräp som samlas en bit ut i älvfåran och som man kan komma åt endast innan vårfloden. Det här problemet har uppmärksammats  tidigare av både kommunen och deltagare därför väljer vi i år att börja tidigare.

-Vi uppskattar verkligen föreningarnas engagemang. De har sett problemet med skräpet och vill göra något åt det. I detta fall hoppas vi att älven blir befriad från ännu mer skräp när det nu städas innan vårfloden. Det stödjer vi helhjärtat, säger Katarina Ridderberg, projektledare, Städa Sverige.

Även för föreningarna är det här en viktig insats då det är deras närmiljö det gäller och att städa i samarbete med Städa Sverige och Fortum ger också ett värdefullt bidrag till klubbkassan. Det är även roligt att vissa föreningar har varit med sedan start, som idrottsföreningarna Insjöns IF och Leksands Simförening som har varit med och städat sen 2013.

-Det är fantastiskt att se att det finns ett så stort engagemang hos ungdomarna och idrottsföreningarna. Vi uppmärksammar Älvstädningens tioårsjubileum år på det bästa möjliga sätt, att fortsätta städa. Så länge skräpet finns, städar vi. säger Maja Nordgren, kommunikationsansvarig för Fortums vattenkraft.

Föreningarna som kommer att delta under vårstädningen i Leksands kommun
Leksand IF, U13
Leksands Simförening
LI 20 Innebandy, P08-10
SK Leksand
Insjöns IF, F/P 10-11
Insjöns IF, A-laget herrar

Fakta om Älvstädningen
Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar, detta för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag. Under helgerna 20-21 och 28-29 augusti plockar föreningarna skräp på utvalda sträckor utmed Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Alla föreningar som deltar får en ekonomisk ersättning som de kan använda till att förverkliga sina drömmar.