Valborg i Uppsala betyder festligheter. Men festligheter leder i sin tur ofta till nedskräpning. För att Uppsala ska fortsätta vara en ren, snygg och trygg stad väljer kommunen för andra året i rad att samarbeta med idrottens miljöorganisation Städa Sverige och lokala föreningsungdomar.

− Valborg är en stor händelse i Uppsala, och att Uppsala kommun väljer att samarbeta med oss igen är roligt, eftersom det visar att de är nöjda med alla uppdrag som vi och våra lokala föreningar utförde i fjol, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

I år kommer över 400 deltagare vara med i skräpplockandet i centrala Uppsala i samband med Valborgshelgen. De representerar 26 lag från totalt 20 lokala föreningar − allt från Uppsalaflickornas Ungdomstrupp i gymnastik och Uppsala Basket, till FBC Innebandy och Uppsala Kurd Fotbollsklubb.

Tillsammans kommer de att få göra ett gediget arbete där de städar i bland annat Stadsträdgården, längs Fyrisån, i Slottsbacken och i Vasaparken.

− Samarbetet med Städa Sverige är helt i linje med hur vi vill arbeta med ungdomar, när de får vara med och hjälpa till och dessutom får en miljöutbildning och en pedagogisk erfarenhet. Vi tror att ungdomar som har varit med och städat, inte själva skräpar ned. Genom att det är lokala föreningar tror vi också att de får en bra känsla för sin egen stad, säger Sofia Hellström, projektledare på Uppsala kommun.


För ytterligare information, kontakta:
Mats Wesslén
VD Städa Sverige
070-588 49 88
mats.wesslen@stadasverige.se

Josefin Warg
Projektledare Städa Sverige
070-549 04 94
josefin.warg@stadasverige.se


Om Städa Sverige
Städa Sverige är en del av idrottsrörelsen, och är landets mest framgångsrika i operativa termer. Vi har i trettio år engagerat en halv miljon barn och ungdomar inom idrotten i att städa olika delar av den svenska miljön och totalt samlat in två miljoner säckar skräp på en sträcka motsvarande 9 varv runt jorden. Detta har sedan start genererat knappt 250 miljoner kronor till idrottsrörelsen.