För fjärde året i rad genomförs Städa Norrköping – en dag när föreningar, kommun och näringsliv samverkar för att städa i Norrköpings kommun. På lördag samlas föreningar på olika platser för att delta i projektet – som genomförs på initiativ av Pantamera.

Under de år som Städa Norrköping genomförts har området utökats från Norrköping till att även omfatta ytterområdena i kommunen. Skräp kommer bland annat att plockas i såväl Kimstad och Skärblacka som i Klockaretorpet, Haga och på Östantill.

– Samarbetet är en del i Pantameras satsning på ungdomar, idrott och miljö. Vi har ett långsiktigt mål att nå ökad återvinning genom insamling av burkar och PET-flaskor, i vilket det ideella föreningslivet gör en viktig insats, säger Katarina Lundell, Marknadschef på Pantamera.

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige genomför regelbundet städdagar runt om i Sverige. Föreningar i kommunen erbjuds en ersättning för att vara med och städa, vilket blir till nytta för båda parter. Norrköping deltar för fjärde gången och i år deltar 35 föreningar med över 800 personer.

– En viktig del i kommunens långsiktiga arbete med hållbar utveckling är samverkan med föreningar och andra externa aktörer. Genom denna dag tar vi tillsammans ansvar för en renare och därmed tryggare kommun, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Klockan nio samlas deltagarna i de områden som de blivit tilldelade. För att underlätta skräpplockandet har Städa Sverige i förväg delat ut handskar, plockare, påsar och tröjor till de deltagande föreningarna. Klockan elva återsamlas skräpplockarna vid Tyska torget, där soporna samlas ihop och källsorteras.

– Vi är verkligen stolta över vårt projekt i Norrköping tillsammans med kommunen, Pantamera och lokala föreningar. Intresset att delta är stort och vi är glada för att vi tillsammans lyckas engagera så många genom storstädning och sopsortering, säger Anton Hedlund, projektledare, Städa Sverige Idrottens miljöorganisation.

Tillbaka på Tyska torget bjuder huvudsponsorn Pantamera alla deltagare på korv. I år står Felix Andersson för musikunderhållningen. Media är välkomna till Städa Norrköping-dagen.


Datum: 
14 september
Tid:
 11.30
Plats: Tyska torget
Medverkande: 35 föreningar/lag i Norrköpings kommun (se länk nedan), Städa Sverige, Pantamera samt Norrköpings kommun genom kampanjen #snyggaretryggareNorrköping

 

Klicka här för att se deltagande föreningar

 

Kontakt:

Anton Hedlund
Titel: projektledare Städa Sverige
Telefon: 070-683 08 73

Lil Berger
Titel: projektledare Pantamera
Telefon: 070-508 32 32

Karin Jonsson (C)
Titel: kommunalråd och ordf. i tekniska nämnden
Telefon: 073-205 42 60

Merja Willman
Titel: koordinator, hållbar utveckling, Norrköpings kommun
Telefon: 011-15 19 83

 

Städa Sverige Ekonomisk Förening är en del av den svenska idrottsrörelsen. Medlemmarna i föreningen är uteslutande ideella idrottsförbund. Ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Mest välkänd är städningen längs Sveriges vägar med ca 1 000 ton upplockat skräp per år.