Den andra advent städas Katrineholm av närmare 90 idrottsungdomar från tre lokala idrottsföreningar. Julstädningen sker genom ett samarbete mellan Städa Sverige, Katrineholms kommun och Mirec Recycling Solutions.  

2020 har varit ett år som inte liknat något annat år. Pandemin har satt käppar i hjulet för planer som de flesta har haft, i både det lilla och det stora. För många idrottsklubbar och lag har drömmar och mål som satts upp tillsammans gått i kras i samma sekund som pandemin tog sitt grepp om landet. Därför är det extra roligt att Städa Sverige tillsammans med näringsliv och kommun nu kan lägga grunden till nya planer framåt för idrottsungdomar i Katrineholm. Genom att städa ett område i sin närmiljö tjänar lagen en slant till sin lagkassa samtidigt som de blir miljöhjältar i kommunen.

Nytt samarbete

Städningen är ett led i Katrineholms kommuns nya handlingsplan mot nedskräpning. Linda Aldebert, miljöstrateg och kommunekolog på Katrineholms kommun säger:
– Den här aktiviteten/adventsstädningen är positiv på flera olika sätt. Dels stöttar vi våra idrottsföreningar ekonomiskt, utbildar och skapar en medvetenhet om nedskräpning. Dels blir vår närmiljö städad och fin.

Samarbetet för miljön är nytt för i år, men förhoppningen är att det blir långsiktigt.
– Vi hoppas på att fortsätta samarbetet med Städa Sverige och idrottsföreningarna även under nästa år. Då hoppas vi att också fler aktörer i Katrineholm går in och hjälper till så att fler föreningar kan delta. Vi vill nu särskilt tacka Mirec Recycling Solutions AB i Katrineholm som har hjälpt till så att fler föreningar kan delta och tjäna pengar till föreningen samtidigt som de bidrar till en bättre miljö, säger Aldebert.

Tillsammans gör man skillnad

Det är näringsliv och kommun som gör det möjligt för Städa Sverige att genomföra sina städningar runtom i landet. Mirec Recycling Solutions är ett företag som har förstått att deras stöd kan göra skillnad både för idrottande ungdomar och för miljön.
– Vi på Mirec Recycling Solutions är glada och stolta för att kunna bidra till Städa Sveriges aktiviteter att engagera unga rörande miljö och återvinning i Katrineholm. Nu kommer Katrineholm bli lite skräpfriare och finare tack vare insatserna från dessa föreningar och dess medlemmar. Vi är alla vinnare genom dessa aktiviteter och i tider som detta känns det viktigare än någonsin att arbeta tillsammans för en bättre framtid, säger Jesper Nyberg, Managing Director på Mirec.

– Över 16 000 idrottsungdomar runtom i Sverige har redan städat nära sig tidigare i år. Det är roligt att vi nu kan erbjuda föreningar och lag också i Katrineholm möjligheten att göra fint i sin kommun, säger Åsa Berg, projektledare på Städa Sverige.

Medverkande lag och städområden

Adventsstädningen sker utmed cykel- och gångbanor samt trottoarer i centrala Katrineholm, Valla och området runt Värmbol IP mot Scaniarondellen och Nordanåsbron. Miljöhjältarna som deltar kommer från DFK Värmbol F09/10/11, Valla IF U 2012-2009 och Katrineholms SK P06. Städningen kommer att starta kl. 10.00 den 6 december och pågår i cirka tre timmar.

Städningen är coronaanpassad och deltagarna städar i grupper med färre om åtta och utan gemensam större samling.

Kontakt

Åsa Berg, projektledare Städa Sverige, 08-683 30 09, asa.berg@stadasverige.se