Raketförpackningar, korkar, plastglas, svävande lyktor och inte minst hela och trasiga glasflaskor – firandet av det nya året brukar lämna tydliga spår i vår miljö. För att göra en insats mot nedskräpningen och sätta fokus på återvinning sätter nu Städa Sverige och Svensk Glasåtervinning igång med gemensam nyårsstädning.

Redan på årets första dag startar Städa Sverige-året 2021. Idrottsungdomar i åtta föreningar/lag är med i premiären som möjliggörs av Svensk Glasåtervinning. Ambitionen är att städningen ska vara klar och närmiljön skräpfri där idrottsungdomar dragit fram redan när Ivanhoe drar igång på TV. De medverkande föreningarna kan då också räkna hem säsongens första värdefulla kronor till klubbkassan.
– Många föreningar tappade inkomster i spåren av pandemin i år. Därför är det extra roligt att kunna starta våra Städa Sverige-insatser på en gång 2021, för det vinner både naturen och föreningarna på, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Återvinningsbäst på glas

Svensk Glasåtervinning organiserar insamling och återvinner glasförpackningar i Sverige. Nu står de också bakom Städa Sveriges nyårsstädning.
– Vi på Svensk Glasåtervinning är glada över att kunna samarbeta med Städa Sverige i ett riktat projekt med nyårsstädning. Historiskt sett ser vi ofta att firandet av det nya året lämnar en hel del rester efter sig på festplatserna, säger Magnus Andersson, VD på Svensk Glasåtervinning.

Svenskar är bland de bästa i världen på att återvinna glas – över 90 procent av alla glasförpackningar samlas in och återvinns. Detta vill man sätta fokus på genom nyårsstädningen:
– Vi vill sända en signal om att firandet av det nya året ska vara så trevligt och spännande som vi alla önskar, och samtidigt spegla det faktum att vi i Sverige är bland de bästa i världen på insamling och återvinning av förpackningar och avfall. Lite extra fokus på ämnet helt enkelt, som en bra start på det nya året!, säger Magnus Andersson.

För föreningar

Vill din förening vara med och göra en insats för miljön? Anmäl er till oss!

 

Skräpfritt med mer miljönytta

För att åstadkomma största möjliga miljönytta kommer idrottsungdomarna att ta alla uppstädade glasflaskor raka vägen till återvinningsstationen. Där stoppas de givetvis i rätt glasbehållare efter färg.
– Glas bryts inte ned utan en glasflaska slängd i naturen kommer att kunna hittas om en miljon år. Så mycket bättre att återvinna den i stället, vilket deltagarna kommer att få lära sig, säger Anton Hedlund på Städa Sverige.

Städningen kommer att ske i Örebro, Karlstad, Funäsdalen, Vemdalsskalet, Åre och Hemavan.
Städningen sker coronanpassat – varje lag städar för sig och deltagarna är indelade i mindre grupper.

Medverkande föreningar
ÖSK Innebandy Ungdom P06 och Adolfsbergs IK P06 i Örebro.
Karlstad Dansförening – Baseline Dance Company och Skåre HK P15 i Karlstad.
Ramundbergets Skidskytteklubb i Funäsdalen.
Hede IK i Vemdalen.
Åre Ridklubb tävlingssektion i Åre.
Hemavan Aktiv Ungdom i Hemavan.

Kontakt
Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige, 070-683 08 73
Magnus Andersson, VD Svensk Glasåtervinning, 076-769 51 22