Miljöprojektet Älvstädningen växer – fyra älvar blir fem under 2019. Hittills har lokala idrottsungdomar städat längs Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven, men när ​Städa​ Sver​ige och Fortum drar igång Älvstädningen i höst, för sjunde året, kommer också Indalsälven att omfattas. Det bäddar för både nytt deltagarrekord som skräprekord!

I år kommer Älvstädningen även till Indalsälven. Där får 15 föreningar möjligheten att tjäna extra pengar till sin klubbkassa samtidigt som de gör en viktig insats mot nedskräpningen i sin närmiljö. Några av de platser där det kommer att städas är Åre, Östersund och Timrå, men även andra orter kommer att få rent utmed älven.

​- Sverige har en fantastisk natur som vi alla får dela, tyvärr tänker inte alla på vikten av att vi tar hand om den tillsammans. Det gör det här projektet så viktigt, säger Mats Wesslén, VD för Städa Sverige.

Att projektet nu expanderar tycker han är mycket positivt.

​- Vi kommer nu kunna göra en insats längs en älv där det inte har städats förut. Det är bra för naturen och mycket bra för alla lokala idrottsungdomar som på det här sättet kan få hjälp att förverkliga sina drömmar.

Ur miljösynpunkt är Älvstädningen ett framgångsrikt projekt. Genom åren har totalt 177 ton skräp plockats upp av nära 10 600 ungdomar. När nu ännu en älv inkluderas i Älvstädningen kommer ännu mer miljönytta att göras.

​- Vårt fantastiska samarbete med Städa Sverige för att städa bort skräp längs de älvar där vi är en lokal aktör fortsätter. För oss är det ett värdefullt projekt där vi stöttar lokala idrottsföreningar och vi ser Indalsälven som en möjlighet att göra ännu mer skillnad, säger Johan Englund, kommunikationschef för ​Fortums vattenkraft.

Älvstädningen startar i Indalsälven i augusti. Om ni är en idrottsförening som vill vara med så gå in på www.stadasverige.se/intresseanmalan och anmäl er redan nu.

Fakta om Älvstädningen
Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar, detta för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag. Under några helger sensommaren 2019 plockar föreningarna skräp på utvalda sträckor utmed Indalsälven, Dalälven, Ljusnan, Klarälven och Gullspångsälven. Alla föreningar som deltar får för sin insats en ekonomisk ersättning som de kan använda till att förverkliga sina drömmar.

Se en film från Älvstädningen 2018 här.

För mer information kontakta:
​​Josefin Ydringer
Projektledare, Städa Sverige
070-324 29 26
josefin.ydringer@stadasverige.se

​​​Johan Englund
Kommunikationschef, Fortum Hydro
076-828 84 40
johan.englund@fortum.com