Nu tjuvstartar årets älvstädning! Onsdagen den 17 april sätter den igång i Leksand, där fyra föreningar ska städa utmed Dalälvens stränder.

Älvstädningen är ett årligt återkommande miljösamarbete mellan Städa Sverige, energibolaget Fortum och lokala idrottsföreningar. I projektet städas skräp upp utmed de svenska älvarna Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven samt årets nyhet Indalsälven.

Älvstädningen brukar genomföras i slutet av augusti, vilket sker även i år, men i Leksand blir insatsen för 2019 tidigarelagd till nu i april. Anledningen är den mängd skräp som samlas en bit ut i älvfåran och som man kan komma åt endast innan vårfloden. Det här problemet har uppmärksammats av både kommunen och deltagare och det har gjort att Städa Sverige och Fortum nu valt att göra den här viktiga åtgärden.
– Vårt mål är att göra en så stor insats som möjligt för miljön. Föreningarna känner sitt närområde och vet hur det ser ut där, så när vi får sådan här information om skräpproblem så lyssnar och agerar vi på det, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Den 17 april kommer SK Leksand, Leksands IF FK och Insjöns IF BK P03 att städa utmed älven. Den 5 maj kommer också Leksands simförening att göra en städinsats. Även för föreningarna är det här en viktig insats då det är deras närmiljö det gäller. Att städa i samarbete med Städa Sverige och Fortum ger dem också ett värdefullt bidrag till klubbkassan.
– Vi uppskattar verkligen föreningarnas engagemang. De har sett problemet med skräpet och vill göra något åt det. I detta fall hoppas vi att älven blir befriad av ännu mer skräp när det nu städas innan vårfloden. Detta stödjer vi helhjärtat, säger Desirée Hylander, projektledare på Fortum.

Fakta om Älvstädningen
Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar, detta för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag. Under några helger sensommaren 2019 plockar föreningarna skräp på utvalda sträckor utmed Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Alla föreningar som deltar får en ekonomisk ersättning som de kan använda till att förverkliga sina drömmar.

För mer information kontakta:
Josefin Ydringer
Projektledare
josefin.ydringer@stadasverige.se
070-324 29 26