Uppemot 45 ton mindre skräp utmed västkusten. Så lyder en första prognos för vad vårens Städa Kust-insats genomförd av Städa Sverige och tusentals idrottsungdomar resulterar i. I helgen startade årets kuststädning på sträckor mellan Strömstad och Laholm och mängder av plastskräp och annat bråte plockades.

Fotograf toppbild: Petter Trens

För tionde året i rad arrangerar idrottens miljöorganisation Städa Sverige projektet Städa Kust. I helgen var det dags för årets premiär längs kuststräckan Strömstad-Laholm och med stor lust och iver städade deltagarna sina tilldelade områden.
– Det är underbart att se alla dessa positiva deltagare och all den energi som de är ute och plockar skräp med. Att se vilken kraft det är i föreningsrörelsen, det är fantastiskt, säger Städa Sveriges projektledare Mårten Heslyk.

Lärorik och värdefull insats

Städningen av västkusten som drog igång i lördags fortsätter de kommande veckorna. När den är klar kommer allt som allt drygt 2 200 deltagare från 90 lag från 63 föreningar att ha deltagit. Som vanligt fanns stora behov av städning. Säck efter säck fylldes med mindre skräp i plast, papper och glas, och även mycket större såsom tunnor och fisklådor och lades i skräphögarna. En första prognos lutar åt att ungefär 45 ton med skräp kommer att ha plockats från kusten när vårens Städa Sverige-insats är slutförd.
– Det är värdefullt att ungdomarna kommer ut i verkligheten och ser ut hur det ser ut. I de här områdena där människor inte rör sig daglig dags, det kan vara bara 100 meter ifrån en välbesökt strand, kan det vara förskräckligt mycket bråte. Det är ett jätteviktigt jobb ungdomarna gör, säger Mårten Heslyk.

Märkbar skillnad

Som exempel genomfördes städning vid Råö observatorium på Onsalahalvön, ett område som inte någon städat på många år. Där hittades kopiösa mängder skräp – allt från stora tunnor, fiskelådor till mängder av snören, plast och papper som borrat sig ner i tången. På andra håll såg det bättre ut:
– Det är andra året vi städar samma sträcka. Det var mindre skräp nu så det märks att det gör skillnad. Projektet gör att våra tjejer får en medvetenhet kring nedskräpning och att man inte ska slänga skräp i naturen, skriver föreningsledaren i Örgryte IS FF:s damjuniorer i sitt lags städrapport.

En hel hög med gula säckar, fyllda med skräp, samt två ungdomar som varit med och plockat skräpet. Foto: Mårten Heslyk
En ordentlig hög skräp blev det efter städningen vid kusten vid Råö observatorium i Onsala. Foto: Mårten Heslyk

Bland allt skräp som plockades stack några saker ut, såsom ett lock till ett Bregottpaket från 1985, en flaskpost från Hisings-Backa och en annan från Tyskland, en liten gummibåt samt armeringsjärn och delar från två flakmopeder.
– Vi hittade en kontorsstol i strandkanten. Man kan ju undra hur den kommit dit…, rapporterade Dansföreningen Munkbuggarna

Tack till våra Städa Kust-partners

Vårens Städa Kust-projekt görs i samarbete med kommuner längs kusten, Returpack-Pantamera, Västkuststiftelsen, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän samt Chalmersfastigheter AB. I årets Städa Kust ingår även ett samarbete rörande strandstädning med Sjöräddningssällskapets stationer vid Bua, Rörö, Stenungssund och Strömstad.

Ungdomar från tre lag samlade för en gruppbild efter sin västkuststädning.
Mölndal innebandyklubb P02, Lindome Innebandyklubb P05 och Onsala BK F05 städade vid Råö observatorium. Foto: Mårten Heslyk

Under senvåren och sommaren fortsätter städningen utmed hela den svenska kusten och den 21 september avslutades den i stor stil på International Coastal Cleanup Day – Strandens Dag. Då ska så många svenska stränder som möjligt städas av idrottsföreningar.

Vill ditt företag också bidra till att våra stränder och kuster storstädas? Bli kuststädningspartner ni också. Kontakta Städa Sverige här.