I Nacka kommun finns drygt 100 km cykelvägar som används flitigt. Nu ska det dessutom bli rent och snyggt längs dem, och det är lokala idrottsföreningar som gör jobbet.

Nedskräpning är ett stort problem i samhället och skräpet hittas överallt, inklusive längs cykelvägar. Men Nacka kommun vill göra skillnad för sin lokala miljö och nu ska det därför städas längs cykelvägarna i kommunen. Städningen sker i samarbete med idrottens miljöorganisation Städa Sverige och det är lokala idrottsföreningar som utför uppdraget.

Först ut är Ungdomstruppen 1 i Nacka Gymnastikförening som under onsdagen den 1 maj ska städa utmed cykelbanorna i Sickla. Sedan under helgen städar Älta IF:s pojkar-03 i hemmakvarteren i Älta, Älta IF:s damer städar i Saltsjöbaden och Boo FF:s flickor-02 gör detsamma i Saltsjö-Boo. För sina insatser får föreningarna ett fint tillskott till lagkassan.
– Det här är en konkret miljöåtgärd som alla vinner på. Naturen mår bättre, kommunens cyklister får en trevligare miljö att transportera sig i och de deltagande föreningarna får en värdefull ersättning till lagkassan, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Nacka kommun är också huvudsponsor till Städa Sverige, och den gemensamma cykelbanestädningen har varit återkommande på våren i några år. Och den ger synbart resultat. Bara under 2018 fylldes hela 107 säckar med skräp genom insatsen. I år har kommunen dessutom valt att utöka insatsen, så att cykelbanestädning förutom nu på våren också kommer att ske i höst.
– Deltagarna i idrottsföreningarna är duktiga och engagerade, och det blir alltid ett fint resultat efter att de har varit ute och städat, säger Elin Hansson, gruppchef för kommunens park- och naturdrift.

Fem glada tjejer från Nacka Gymnastikförening i Städa Sverige-västar.
Hanna Eriksson, Maja Welander, Hanna Billing, Linnéa Haglund och Anneke Bonham är gymnaster i Ungdomstrupp 1 i Nacka Gymnastikförening. De är med och städar Sverige och de syns också i Städa Sveriges film Ungdomarna.

För gymnasterna i Ungdomstruppen 1 är medverkan i insatsen speciell. I år är de nämligen några av de ungdomar som inte bara städar naturen, utan också syns i Städa Sveriges video Ungdomarna – en film där idrottsungdomar och deras gemensamma kraft för miljön står i centrum. Filmen spelades in tidigare i år på olika ställen i främst Stockholmsområdet, bland annat i Nyckelviken i Nacka.
– Tjejerna tycker att det är både kul att städa och de har varit jättepeppade på att vara med i filmen. Det är betydelsefullt för dem, både att göra något för miljön och att göra en rolig och viktig sak tillsammans. Vi har städat Sickla strand och stranden vid Järla förut, och det här är en jättebra grej att göra för klubbkassan, säger Åsa Welander, engagerad förälder och städledare under truppens cykelbaneinsats.
Filmen Ungdomarna kan ses här.


För mer information kontakta:

Josefin Warg
Projektledare
josefin.warg@stadasverige.se
070-549 04 94