Ingen i världen har åkt skridsko snabbare på 10 000 meter än dubble världsmästaren Nils van der Poel. Men inte bara är han världsmästare, OS-mästare och rekordinnehavare, Nils är också en av alla de idrottsungdomar som genom åren har städat Sverige. Nu axlar han rollen som Städa Sveriges nye ambassadör.

Skridskoåkaren Nils van der Poel gjorde stor succé i vintras när han slog världsrekord på 10 000 meter och vann två guld på skridsko-VM. Vägen dit har varit krokig, men som för de allra flesta idrottsungdomar startade allt i en av Sveriges alla idrottsföreningar. Och inte bara åkte han skridsko med föreningen hemma i Trollhättan. Han deltog också i vägstädningsuppdrag för att få in pengar till föreningen.
– Det jag framför allt minns av det var att jag aldrig någonsin mer slängde något i naturen. Det tror jag är en stor grej med städningen, att få unga människor att värna om det gemensamma, säger Nils van der Poel.

Inspiration och förebild

I dag har Städa Sverige glädjen att presentera Nils van der Poel som ny ambassadör för organisationen.
– Dels tycker jag att Städa Sverige har en väldigt bra verksamhet. Jag är själv ute mycket i naturen och i fjällvärlden och jag tycker att det är beklagligt när det inte är städat. Dels har jag själv varit ute och städat vägar i min ungdom så jag känner en personlig koppling till det. Jag känner att det är en väldigt bra grej för ungdomar att få in pengar till sin idrottsförening, säger han.

Skräp i naturen upprör van der Poel

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation som jobbar för ett skräpfritt Sverige städat av inspirerade idrottsungdomar. Föreningar och lag ges uppdrag att plocka skräp i sin närmiljö och får för sin insats en ekonomisk ersättning – hittills under 2021 har det renderat i över 6 miljoner kronor till idrotten. Pengar som går till allt från roliga läger, cuper och utrustning och ger möjlighet för alla att vara med.
– Alla idrottsungdomar kan inte bli världsmästare, men Nils är ett bevis på att idrottsungdomar kan nå sina drömmar. Och vår verksamhet möjliggör årligen många drömmar. Därför är vi glada över att Nils nu ansluter sig till Städa Sverige och kan bidra till att lyfta dessa idrottsungdomars insatser och drömmar, något som möjliggörs av alla våra partners som finansierar vår verksamhet, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Kontakt
Mats Wesslén, VD Städa Sverige, 070-588 49 88, mats.wesslen@stadasverige.se

Vill du se städning i just din närmiljö?

Ett företagssamarbete med oss är ett bra sätt att stödja både svensk ungdomsidrott och miljö. Var med och ge allmänt stöd som sponsor eller bli projektpartner.

Representerar du en idrottsförening – anmäl ert intresse redan idag!