Ett nytt samarbetsinitiativ ser dagens ljus i det annars så mörka november – #städaförframtiden! Bostadsutvecklaren OBOS sällar sig nu till skaran av företag som vill stödja föreningslivet och samtidigt göra en insats för miljön.

Tillsammans startar nu OBOS och Städa Sverige ett nytt samarbete. Samarbetet kommer att engagera idrottsföreningar, hemmahörande i områden där OBOS bygger bostäder, i städuppdrag i sina närområden. OBOS vill genom initiativet stötta föreningslivet och samtidigt bidra positivt i nedskräpningsfrågan.

Först ut är föreningar i Täby i Stockholm och omkring Tygelsjö i Malmöområdet. Under nästa år fortsätter städningarna sedan under vår och höst men då i nya områden och med nya föreningar. Drygt 1 200 idrottsungdomar och ledare från 60 olika lag kommer att delta i #städaförframtiden under projektets gång 2021 och 2022.

Pedagogisk effekt

Förutom att bli lokala miljöhjältar och utbildas i hållbarhet får deltagarna en värdefull slant till respektive lagkassa.
– Alla i laget kan vara med och bidra och tillsammans gör man något viktigt för miljön i sitt närområdeNär man själv plockat upp skräp från naturen är det mindre risk att man själv skräpar ner i framtiden, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

För Städa Sverige är samarbetet med OBOS viktigt och värdefullt för många.
– Genom initiativet med OBOS kan vi nå och stötta nya ungdomsföreningar i orter där vi inte varit tidigare eller där vi har lång kö för att få städa med oss. #städaförframtiden bidrar till att skapa ett miljöengagemang på både kort och lång sikt, fortsätter Mårten Heslyk.

Vara med och bidra

På OBOS ser man samarbetet med Städa Sverige som ett sätt att göra trippel nytta.
– Det känns fantastiskt att starta upp projektet #städaförframtiden. Vi får möjlighet att vara med och bidra till en mer hållbar och renare miljö på orter där vi bygger bostäder, samtidigt som de lokala idrottsföreningarna får ett stöd. Ungdomarna får dessutom en ökad medvetenhet kring miljöfrågor, som är viktiga för framtiden, säger Christian Alehagen, chef Varumärke & Samhällsansvar på OBOS.

Städning i bostads- och grönområden

Vid #städaförframtiden städas det både i bostadsområden och i grönområden. Städningen under 2021 kommer ske under förmiddagen lördag 27 november. Tio föreningar gör en insats i Täby och ytterligare tio föreningar kring Tygelsjö.

Under 2020 fyllde 18 717 idrottsungdomar över 24 000 gula säckar med skräp från svensk natur genom Städa Sverige. Ännu fler idrottsungdomar kommer att engageras under 2021, något som bland annat det nya samarbetet med OBOS bidrar till.

För ytterligare information, kontakta:
Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige, 070-819 20 64
Christian Alehagen, chef Varumärke & Samhällsansvar OBOS, 010-434 18 08