Rekordmånga föreningar, deltagare och ICA-handlare städade bort rekordmånga säckar skräp från naturen i rekordmånga kommuner. När årets Klara, färdiga, städa! summerats kan ICA Stiftelsen, Städa Sverige och alla medverkande glädjas över ett fint resultat som gjort stor nytta för djur och natur. Dessutom fick föreningarna dela på rekordmycket pengar. Redan nästa år väntas resultatet dock slås, då samarbetet växlar upp och blir större.

Genom Städa Sveriges, ICA Stiftelsen och ICAs miljösamarbete Klara, färdiga, städa! ges ICA-sponsrade idrottsföreningar- och lag uppdrag att städa sin närmiljö. Första helgen i september genomfördes årets andra städomgång med städning av 45 föreningar och lag i 38 kommuner, från Överkalix i norr till Trelleborg i söder. Varje förening och lag städade ett offentligt vattennära område eller ett område i sina kvarter, i drygt tre timmar vardera.
– I snitt plockade varje förening i höstens omgång drygt 13 säckar skräp. Varje plockat skräp utgör en stor vinst för naturen. Oavsett om det så är minsta lilla fimp eller snusprilla, vilket är de vanligaste skräpen, eller plastförpackningar eller oljedunkar, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Högt resultat i år blir högre nästa år

Klara, färdiga, städa! är ett miljösamarbete som pågått årligen sedan 2019. En första städomgång i årets Klara, färdiga, städa! skedde redan i början av maj, följt av den i september. När hela 2021 års städinsatser i projektet nu summerats är resultatet rekordhögt. Hela 2 406 deltagare från 91 föreningar tillsammans med 86 ICA-handlare har medverkat. Totalt har de fyllt 1 682 säckar med skräp, vilket motsvarar en vikt på uppskattningsvis 18 ton. Klassiskt skräp av plast, papper och glas men också saker som husvagnsdörrar, kläder, elskrot och färgburkar har lagts i de gula säckarna.
– Klara, färdiga, städa! har varit otroligt uppskattat från föreningar, ICA-handlare och ICA Stiftelsen sedan start och nu tar vi ett gemensamt krafttag för närmiljön genom att ingå ett treårigt partnerskap, säger Peter Hägg, tf generalsekreterare på ICA Stiftelsen.

Partnerskapet innebär att dubbelt så många föreningar och lag i samarbete med landets ICA-handlare kan få uppdrag att städa sin närmiljö inom Klara, färdiga, städa! bara under 2022.

Uppskattad miljöinsats

Skräp i naturen engagerar och upprör många. Deltagarna i Klara, färdiga, städa! har blivit lokala miljöhjältar på sina orter och kan känna sig stolta över sitt utförda arbete för miljön.
– Vi fick otrolig mycket peppande feedback av människor vi mötte, bilister tutade och gav tummen upp och andra kom med hejarop! Det gav tjejerna så mycket energi och en stolthet över arbetet de gjorde, skriver Alingsås IF Gymnastik Trupp röd 1 efter sin städning.

Ekonomiskt tillskott förverkligar drömmar

För sin insats får deltagande föreningar och lag ett uppskattat bidrag till lagkassan. I år delade de medverkande på 633 000 kr. Pengar som går till såväl efterlängtade cuper och läger, ridskolehästar, omkostnader vid bortamatcher, utrustning och träningshjälp för att minska risken för knäskador.
– Killarnas högsta önskan är att få åka iväg på cup med övernattning. Pengarna räcker inte riktigt hela vägen men är en väldigt fin start, säger Nynäshamns IF P08 om sin dröm.

Här kan du se vem som städade var och resultatet av varje städning.

Kontakt
Josefin Warg, projektledare Städa Sverige, 070-549 04 94
Peter Hägg, tillförordnad generalsekreterare ICA Stiftelsen, 073-765 13 35