Partille kommun går ihop med Städa Sverige och lokala idrottsföreningar i ett nytt initiativ för såväl miljön som för föreningslivet i kommunen. Premiär för initiativet Ett hållbart Partille är det nu på lördag då idrottsungdomar från tio lag ska ut och städa sin kommun.

På lördag går startskottet för Ett hållbart Partille, ett initiativ som Partille kommun och idrottens miljöorganisation Städa Sverige står bakom. Projektet är nytt för i år och ger lokala lag och föreningar uppdrag att städa sin kommun från skräp.

Populära städuppdrag

På premiären på lördag kommer dryga 270 idrottsungdomar och ledare i såväl flick-, pojk- som mixade föreningar och lag att engageras. Klubbarna kommer från Partilles alla fem kommundelar och det är också i sin respektive kommundel de kommer att städa. Deltagarna blir lokala hållbarhetshjältar och får en ersättning till laget för sin insats.
– Det känns väldigt kul att dra i gång ett nytt hållbarhetsinitiativ tillsammans med Partille kommun med sitt stora föreningsliv. Intresset för att delta var stort från föreningarna och uppdragen gick snabbt åt. Vi har ett stort antal olika idrotter representerade i arbetet för Ett hållbart Partille. Nu kan vi dels stärka föreningslivet och dels verka för ett långsiktigt skräpfriare Partille med ungdomarnas delaktighet, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Fler som städar

Inte bara är det idrottsungdomar som blir lokala hållbarhetshjältar i Ett hållbart Partille. Under samma vecka kommer nämligen också en grupp kommunanställda att ge sig ut på plocka skräp-uppdrag. Årets insats i Ett hållbart Partille är den första, men inte den sista. Tanken är att det är ett långsiktigt arbete som ska fortsätta över tid, då vinsterna är många.
– Vi i Partille kommun är stolta och glada över att vara en del av Städa Sverige. Att arbeta för ett skräpfritt Partille, stötta föreningslivet och samtidigt engagera våra invånare i hållbarhetsfrågor känns väldigt bra, säger Maria Svensson, Utvecklingsstrateg Folkhälsa och social hållbarhet på Partille kommun.

Genom samarbetet med Städa Sverige ansluter sig Partille kommun till en stor grupp kommuner som redan i dag har stora samarbeten med miljöorganisationen, däribland Kungälv, Norrköping, Haninge, Nacka och Uppsala.

När, var och hur
Städningen för Ett hållbart Partille startar på lördag den 16 oktober klockan 9:30-12:30.
Se här vilka föreningar som städar på lördag: Deltagande föreningar.

Kontakt
Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige, 070-819 20 64, marten.heslyk@stadasverige.se
Maria Svensson, utvecklingsstrateg folkhälsa och social hållbarhet, 031-792 10 00, maria.svensson@partille.se