Nu på lördag, den 7 september, är det premiär för RenovaRöjet. Då ska fotbollslirare, basketspelare, handbollsspelare och dykare tillsammans med personal från Renova bland annat städa i och längs Säveån i Göteborg och Partille. Projektet är ett nystartat miljöprojekt mellan Renova och Städa Sverige.

Drygt 250 idrottsungdomar och ledare från 11 olika lag från nio idrottsföreningar kommer att delta under ”RenovaRöjet”. Förutom att bli lokala miljöhjältar och utbildas i hållbarhet, får deltagarna också en värdefull slant till respektive lagkassa. Det är idrottens miljöorganisation Städa Sverige som tillsammans med Renova står bakom projektet.

Pedagogisk effekt

– Alla i laget kan vara med och bidra och tillsammans gör man något viktigt för miljönDet finns dessutom ett bra pedagogiskt syfte med att delta på en städdag. När man själv plockat upp skräp från marken är det mindre risk att man själv skräpar ner i framtiden, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige. – Vi är jätteglada över att Renova går in och gör detta projekt tillsammans med oss. Det kommer att ge en positiv miljöeffekt på både kort och lång sikt, och bidra till att skapa miljöengagemang hos fler idrottsungdomar. Dessutom får ungdomarna ett välkommet stöd till sitt idrottande.

Handfast insats för miljön

– För oss på Renova handlar allt vi gör om hållbarhet. Här gör vi en handfast insats för miljön i vårt närområde. Att vi samtidigt stärker det lokala föreningslivet och engagerar våra medarbetare blir en bonus, säger Anders Åström vd på Renova

Under RenovaRöjet kommer bland annat dykarklubben Öckerödorarna rensa botten i Säveån vid värmeverket Sävenäs och personal från Renova kommer städa längs åkanten. Städningarna pågår mellan klockan 10.00 och 14:00 nu på lördag den 7 sept. och pågår framtill ca kl 14.

Under förra året organiserade Städa Sverige 757 städuppdrag och totalt 12 630 idrottsungdomar var engagerade i städningarna.

Lag från följande föreningar medverkar på RenovaRöjet: Backa HK, Hovås Billdal, Jonsereds IF, Onsala Pirates BK, Partille IF, Sävedalens IF, Sävehof, DK Öckerödorarna, Öjersjö IF

 

För ytterligare information, kontakta:

Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige, mobil: 0708-19 20 64

Marie-Louice Flach, Kommunikation Renova AB, mob: 0706-31 00 09

 

Föreningar RenovaRöjet

 

Städa Sverige Ekonomisk Förening är en del av den svenska idrottsrörelsen. Medlemmarna i föreningen är uteslutande ideella idrottsförbund. Ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Mest välkänd är städningen längs Sveriges vägar med ca 1 000 ton upplockat skräp per år.