Havsströmmarna fortsätter att föra in skräp längs Sveriges västkust. Därför anordnas i helgen en extrainsatt städning med fokus på Bohuskusten. Städningen genomförs av drygt 700 idrottsungdomar och ledare längs kuststräckan Strömstad i norr till Göteborg i söder. Detta trots att 1 559 säckar fylldes med skräp så sent som i början av april när över 2 100 idrottsungdomar städade västkusten inom projektet Städa Kust 2021.

Det är idrottsrörelsen miljöorganisation Städa Sverige, som står bakom Städa Kust, som tillsammans med Apotea och drygt 30 lag ser till att Bohuskusten får ytterligare en städomgång före sommaren.

–  Apotea är en modern organisation som kan och vill kliva fram och att de tar ett långsiktigt ansvar i den här frågan är inspirerande. Jag tror att det kommer fler initiativ likt detta. Apotea kan tillsammans med sina kunder göra stor skillnad, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Städa Kust går ut på att så många idrottsföreningar runt om i Sverige som möjligt mot ersättning till klubbens eller lagets kassa städar en bestämd kuststräcka. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.

–  Vid städningen i april hade vi flera klubbar på kö som vi då tyvärr inte kunde bereda plats för. De får nu chansen att bidra istället, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Andra helgen i april gick startskottet för tolfte gången för Städa Kust, då drygt 2 100 idrottsungdomar rensade västkusten från skräp. I år är det första gången som en extrastädning görs nu i juni. Tanken är att det ska bli en årligen återkommande aktivitet under namnet Apotea Clean-Up Day. Städa Sveriges städning längs kusten i år avslutas 18 september i samband med International Coastal Cleanup Day – Strandens Dag.

Lista med deltagande föreningar

För ytterligare information, kontakta:
Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige, mobil 070-819 20 64, marten.heslyk@stadasverige.se
Anton Hedlund, Projektledare Städa Sverige, mobil 070-683 08 73 anton.hedlund@stadasverige.se

>> Vill ert företag också engagera er för idrottsungdomar och för miljön?