38 idrottsföreningar och lag i 38 olika kommuner städade i maj sin närmiljö. Ett uppdrag de fått av ICA Stiftelsen, ICA och Städa Sverige som en del i miljösamarbetet Klara, färdiga, städa! Det resulterade i att över 600 gula säckar kunde fyllas med skräp från naturen och att idrottsungdomarna nu är ett steg närmare att uppfylla sina drömmar om exempelvis cuper, läger och träningsoveraller.

När vårens städomgång i ICA, ICA Stiftelsen och Städa Sveriges miljösamarbete Klara, färdiga, städa! drog igång var det med städande idrottsungdomar från Kalix i norr till Trelleborg i söder. Totalt 1 036 idrottsungdomar och ledare i 38 föreningar medverkade, i 38 olika kommuner. Totalt fyllde de 619 säckar med skräp och större skrot, motsvarande nästan 9 ton. Och mer kommer det att bli i höst. I dagarna kan föreningar nämligen anmäla sig till höstens städomgång då ännu fler idrottsungdomar i sin förening kommer att få göra en miljöinsats och samtidigt tjäna pengar.

Ett samarbete med många vinnare

Gubbängen Tallen 76 Bandy P05 var några av alla medverkande. De städade i Älvsjöskogen i södra Stockholm. Förutom det klassiska skräpet såsom papper, plastförpackningar och hundbajspåsar hittade de också en gammal dumpningsplats med skrot som en motorhuv, stötfångare och gamla slangar. Föreningens samarbete med ICA Kvantum Bea möjliggjorde att laget fick uppdrag i Klara, färdiga, städa!
– ICA-handlarna har historiskt alltid stöttat lokala idrottsföreningar. Det är fint att se att den klassiska sponsringen, som i sig är viktig, ibland också leder till samarbeten som har fler vinnare – som i detta fall närmiljön, säger Pinar Musadotter, generalsekreterare ICA Stiftelsen.

De unga bandyspelarna fick viktiga lärdomar på kuppen:
– Det var lätt att motivera ungdomarna om varför vi skulle städa och det var en riktigt bra lagbyggaraktivitet. Och det var verkligen meningsfullt. Framförallt för att barnen tog den seriöst. De pratade om ”hur kan folk vara så här slarviga” och ”hur kan man kasta sådana här saker i skogen, säger lagets ledare Mattias Wallin.

Klara, färdiga, städa Gubbängen Tallen76 Bandy P06

Ett steg närmare drömmen

För insatsen får laget en ersättning på flera tusen kronor och den kommer att gå till att – om resor i höst är tillåtna – uppfylla en stor dröm:
– Våra ungdomar har spelat i samma bandylag sedan de var 5-6 år, och den kommande säsongen är den sista som ungdomslag. Det vi nu planerar för som morot den sista säsongen är en resa för att spela bandy i Kemerovo i Ryssland, säger Mattias Wallin.

Mer städning väntar i höst

Den 5-6 september väntar höstens städomgång. Då har uppemot 60 nya idrottsföreningar och lag chans att städa sin närmiljö. Intresserade föreningar kan anmäla intresse till Städa Sverige senast den 22 juni.

Andra föreningars resultat

Se vad övriga föreningar hittade för skräp och vad de ska göra sin ersättning i denna lista.

Kontakt
Pinar Musadotter, generalsekreterare ICA Stiftelsen
08-55 33 99 10, pinar.musadotter@icastiftelsen.se

Josefin Warg, projektledare Städa Sverige
08-683 30 04, josefin.warg@stadasverige.se