Städa Sverige delar årligen ut ett ledarstipendium till en idrottsledare som gör stora gärningar i det tysta. I förra veckan delades 2018 års ledarstipendium ut. Det gick till Daniel Lindkvist, ledare i rutinerade älvstädarna Karlskoga Bats.

Varje år sedan fyra år tillbaka har de basebollspelande ungdomarna i Karlskoga Bats städat längs Klarälven under Älvstädningen. Och varje år har lagets tränare och ledare Daniel Lindkvist lett insatsen på ett föredömligt sätt. En enig styrelse i Städa Sverige har nu tilldelat årets ledarstipendium för 2018. På Städa Sveriges årsstämma i tisdags fick Daniel ta emot stipendiet.
– Det känns jättebra samtidigt som jag är väldigt ödmjuk, för jag vet att det finns många väldigt duktiga ideella resurser ute i Sverige. Men det här är kul och det ger inspiration till att fortsätta, då man vet att man gör något bra, säger han.

För ungdomars utveckling

Som ideell ledare lägger Daniel mycket tid på ungdomarna och basebollen och en sak driver honom mer än annat:
– Jag älskar ungdomars utveckling. Det blir ett antal timmar man lägger varje vecka och dag, men när man ser hur en ungdom fångar bollen i handsken för första gången, ser att den är kvar och får ett stort leende upp till öronen, då är det värt alla timmar. Det är också kul att ge dem ett sammanhang där de utvecklas och känner att de hör hemma, oavsett idrott. Enda gången jag som ledare känner mig misslyckad är när en ungdom slutar helt, utan att gå till en annan idrott. Då har vi som kollektiv misslyckats.

Tillsammans för miljön

Karlskoga Bats är basebollag med ungdomar i olika åldrar och där tjejer och killar spelar tillsammans. Tillsammans är också ledordet när det har varit dags att utföra älvstädningsuppdrag, som de har gjort varje höst sedan 2015 och ska göra i år igen. Uppslutningen brukar vara mangrann och inte bara med spelare, utan också föräldrar och syskon som engagerar sig i städningen. Och mycket skräp plockar de.
– Det brukar bli ett 30-tal säckar varje gång. Mycket aluminium och glas. Och det är mängder av plast, det slås man av, säger Daniel. Sedan är det med skräckblandad förtjusning som vi hittar bilbatterier, klotgrillar, lastbilsdäck och annat som folk släpat ut och slängt. Med all vår arbetskraft har vi problem att få bort vissa saker. Då funderar man ju hur de som slängt saken har fått dit den.

Föreningen har städat vid Möckeln och tillflödet från Svartälven, som i sin tur går ner till Gullspångsälven. Trots att de städar varje år så fylls det på med skräp. Både sådant som slängs på platsen och sådant som rinner med strömmen.
– Jag tror att detta ökar medvetenheten hos ungdomarna – de ser att om man lägger något någonstans så ligger det kvar, säger Daniel.

Som årets ledare 2018 tilldelas Daniel Lindkvist ett stipendium på 10 000 kronor. Det går till honom själv, men han har andra planer för vinstsumman.
– Det ska komma ungdomarna till del. Men det ska inte gå till något löpande, utan till något som blir lite mer…

Utöver baseboll gillar Daniel Lindkvist att fotografera. Hans bilder från den vanliga verksamheten samt deras älvstädningsuppdrag kan ses på Instagramkontot karlskogabatsbaseboll.

Motivering till 2018 års ledarstipendiat:

”Daniel Lindkvist har verkat på lokal och nationell nivå inom baseboll & softboll och har starkt bidragit till att utveckla lokala miljöprojekt genom genuint engagemang inom Städa Sveriges verksamhet. Daniel har också arbetat med värdegrundsfrågor. Bland annat genom workshops om kultur och värderingsbygge för ungdomslag samt initierat ett upprop i media om jämställd sponsring i regionen Örebro och Karlskoga.”