Idrottens miljöorganisation Städa Sverige har nu sammanställt året 2019 – och det blev ett rekordår! Hela 15 556 idrottsungdomar och ledare runtom i 167 kommuner deltog i Städa Sveriges miljöprojekt under året. Tillsammans fyllde de 21 520 gula säckar med skräp plockat från miljön.

Skräp som slängs där det inte hör hemma är ett stort miljöproblem, ett hot mot både djur och natur. Men några som vill göra något åt skräpet i vår miljö är idrottsungdomar. I år har rekordmånga deltagit i Städa Sveriges projekt för en skräpfri miljö. Hela 15 556 idrottsungdomar och ledare varit med och plockat skräp längs vägar, kuster, sjöar, älvar, i vatten och i natur- och kommunområden. Det har resulterat i 21 520 gula säckar fulla med skräp.
– Det är positivt att så många idrottsungdomar vill bidra till att göra sin närmiljö skräpfri. Genom att plocka skräp lär de sig också om nedskräpningen och dess konsekvenser, och får ett hållbarhetstänk. Det inger ett stort hopp för framtiden, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Se filmen om Städa Sveriges år 2019:

Möjliggör fortsatt aktiv livsstil

Ungdomarna plockar skräp tillsammans med sin förening eller sitt lag, och efter utfört uppdrag får de en ersättning till lagkassan. Totalt har städningen under 2019 gett 6,4 miljoner kronor till svensk ungdomsidrott. Detta är möjliggjort tack vare Städa Sveriges sponsorer och partners från näringsliv och kommuner, såsom Pantamera, ICA Stiftelsen, Fortum, Sabis, Fabege och NEH. Ersättningen uppfyller ungdomarnas drömmar om läger, cuper, nya matchställ eller idrottsutrustning. Den bidrar ofta till att alla kan vara med och fortsätta sitt idrottande, oavsett ekonomiska förutsättningar hemifrån.
– I en tid när många ungdomar rör sig alldeles för lite, är allt som kan bidra till en fortsatt aktiv livsstil värdefullt, säger Mats Wesslén.

167 svenska kommuner där skräpplockning skett

I år har städning skett i 167 svenska kommuner, också det nytt Städa Sverige-rekord. Dels genom nationella projekt och dels genom lokala projekt med olika partners.
– Många företag gör lokala projekt tillsammans med oss och idrottsungdomar, för att göra något miljömässigt och socialt hållbart i just sin kommun. Det är ett uppskattat ansvar som de tar för sin bygd och sina ungdomar, säger Mats Wesslén.

Trots rekordsiffror i antal deltagare under 2019, skulle deltagarsiffran kunna vara högre. I dag står många ungdomsföreningar och -lag på kö för att få vara med och städa med Städa Sverige.
– Här har näringslivet en bra möjlighet att börja jobba med Städa Sverige för att bidra till både social och miljömässig hållbarhet, säger Mats Wesslén.

Städa Sveriges resultat 2019:

  • 21 520 säckar
  • 15 556 deltagare
  • 167 kommuner
  • 6,4 miljoner kr till ungdomsidrotten

KONTAKT
Mats Wesslén, VD Städa Sverige, 08-683 30 02
Josefin Warg, kommunikationsansvarig Städa Sverige, 08-683 30 04

Bli partner!
Jobbar du på ett företag eller en kommun som vill bidra till att fler idrottsungdomar ska kunna plocka skräp i sin närmiljö? Läs mer om att vara partner till Städa Sverige här.