Resultatet av en gemensam kraftansträngning

Projektet Städa Stockholm har genomförts med strålande resultat tack vare det fantastiska engagemanget från idrottsungdomar, eldsjälar till föreningsledare samt projektets partners Länsförsäkringar Stockholm, OBOS, SFAB, Nacka kommun, Haninge kommun och Huge bostäder

Det årliga initiativet har i år överträffat alla förväntningar. Totalt deltog 2281personer i städprojektet, fördelade på 470 ledare och 1811 idrottsungdomar. Tillsammans har de samlat in en imponerande mängd skräp:

Brännbart avfall: 725 säckar
Icke-brännbart avfall: 201 säckar
Miljöfarligt avfall: 65 säckar
Återvinningscentral (ÅVS): 582 säckar
Pant: 73 säckar

Så används pengarna av idrottsföreningarna 

Insatsen har inte bara resulterat i en mer skräpfri stad, utan har också skapat betydande möjligheter för ungdomsföreningar att utvecklas och samla in pengar till sina lagkassor. Spånga IS F10U planerar till exempel att använda pengarna för att minska deltagarkostnaderna för cupdeltagande.

– Städa Sverige-pengen är en förutsättning för att kostnaden för Örebrocupen blir till en rimlig peng för våra spelare. Och jätteroligt att kunna köpa kläder till laget med hjälp av bidraget från projektets huvudpartner Länsförsäkringar, säger lagledaren.

Mälaröarnas Ridklubb som städade vid Ängsvik på Ekerö kommer att använda pengarna för att utveckla sin ideella verksamhet på olika sätt. 

– Att delta i Städa Sverige hjälper oss att utveckla vår barn- och ungdomsverksamhet. Vi strävar efter att få ett ridtält på plats, erbjuda bättre rid- och träningstider, och på sikt även tillhandahålla ridning för ryttare med funktionsnedsättning, berättar en representant från klubben.

Skogås Trångsunds innebandyklubb F09/11 ser fram emot att använda ersättningen för sociala aktiviteter som stärker lagandan. 

– Ersättningen kommer bland annat att användas för att göra något kul utanför planen tillsammans. Vår verksamhet ger tjejerna en trygg plats att vara på, de får utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och vi har kul tillsammans genom träningar, matcher, cuper och andra aktiviteter, säger lagets tränare. 

Städa Stockholm fortsätter att vara ett starkt exempel på hur samarbete och gemensamma ansträngningar kan leda till positiva förändringar både för miljön och för våra ungdomar. Vi ser redan fram emot nästa års Städa Stockholm då vi hoppas att vi är ännu fler som samarbetar för en mindre nedskräpad huvudstad! 

Kontakt

Anton Hedlund, projektansvarig Städa Sverige, 08-683 30 07

Åsa Berg, projektledare Städa Sverige, 073-033 49 28

Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige, 070-819 20 64