För sjunde året i rad städas Norrköping genom initiativet ”Städa Norrköping”. Bakom arrangemanget står idrottens miljöorganisation Städa Sverige och Pantamera/Returpack. Efter två pandemiår med restriktioner är arrangemanget i år tillbaka på Tyska torget.

– Det är väldigt roligt att vi återigen kan samlas på Tyska torget för årets Städa Norrköping. På torget sorterar ungdomarna skräp, deltar i tävlingar, lyssnar på ett lokalt band och får mat och dryck. Ett trevligt sätt att avsluta städdagen som uppskattas av alla inblandade” säger Mikael Örnliden Projektledare på Städa Sverige.

Årets städning pågår 10 september mellan kl 09-12, inklusive återsamling på Tyska torget mellan klockan 11.15-12, och i år bidrar runt 800 ungdomar från drygt 40-föreningar till att göra Norrköping till en mer skräpfri stad.

– Det har blivit en årlig tradition att vi på Pantamera tillsammans Norrköpingsidrottsföreningar städar Norrköping. Som en lokal aktör är det viktigt för oss att stötta det lokala föreningslivet samtidigt som Norrköping blir städat och ungdomarna lär sig om hållbarhet. Det är en riktig vinst för oss alla, säger Lil Berger, Projektledare för Pantamera/Returpack.

Förra året infördes appen Litterquitter där deltagarna kan logga in för att visa vart i staden det städas. Efter städningen kommer man sedan visuellt att kunna se hur staden har städats. Detta kommer också att visas på en storbildsskärm under avslutningen på Tyska torget 10 september.

Precis som tidigare samverkar Norrköpings kommun, idrottens miljöorganisation Städa Sverige, Pantamera/Returpack, och E.ON med alla föreningar för att städa Norrköping. För att underlätta skräpplockandet har Städa Sverige i förväg skickat ut handskar, säckar och tröjor till deltagarna.

– Återigen visar Norrköpings föreningar på ett stort engagemang i arbetet med att skapa en renare men också tryggare stad. Det är verkligen en styrka för Norrköping att ha föreningar och medborgare med det engagemanget, säger tekniska nämndens ordförande Markus Åkerman (C).

Kontakt:
Markus Åkerman (C)
Titel: ordförande tekniska nämnden
Telefon: 0724-65 92 04

Lil Berger
Titel: projektledare Pantamera/Returpack
Telefon: 070-508 32 32

Mikael Örnliden
Titel: Projektledare på Städa Sverige
Telefon: 070-415 67 16