Allt från mängder av fimpar och plastskräp till bilbatterier och ett halvt oljefat. Det plockades bort från naturen i början av maj när 42 ICA-sponsrade föreningar städade på sin respektive ort, från Kramfors i norr till Lund i söder. Tillsammans fyllde man 1 023 gula säckar med skräp – skräp som nu inte längre utgör en fara för djur och natur.

Genom Städa Sveriges, ICA Stiftelsen och ICAs miljösamarbete Klara, färdiga, städa! ges ICA-sponsrade idrottsföreningar- och lag uppdrag att städa sin närmiljö. Den 1-4 maj var det dags för årets första städomgång. Föreningar på 42 orter i 40 kommuner aktiverades, tillsammans med sin ICA-handlare, i kampen mot skräpet. Och nog fanns det skräp att plocka. Exempelvis blev det 44 gula säckar med skräp utmed Ronnebyån i Ronneby, 35 utmed kusten i Bjärred och 40 vid Smitingens Havsbad i Härnösand. Totalt fyllde de 42 lagen 1 023 säckar skräp.
– Många killar fick upp ögonen för hur mycket skräp som finns runt omkring oss men som man inte lägger märke till i vanliga fall. Bäcken ser killarna varje dag, städningen blev ett roligt och viktigt minne att bära med sig i framtiden, skriver Hardeberga BK P08/09 (bilden) i sin städrapport efter att ha städat utmed Sularpsbäcken genom Södra Sandby.

Mycket skräp i det dolda

Varje förening och lag städade ett offentligt vattennära område eller ett område i sina kvarter, i drygt tre timmar vardera. I snitt fyllde varje förening 24 stora säckar skräp.
– Resultatet säger något om hur många platser som finns där det gömmer sig skräp, som den vanliga kommunala renhållningens resurser tyvärr inte räcker till. Föreningarna och deras samarbetshandlare har verkligen gjort en samhällsinsats. Många har också tackats av såväl förbipasserande som av sin kommun. Nedskräpningen engagerar och våra deltagare har också städat med stort engagemang, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Långsiktig vinst

Den miljömässiga vinsten är också långsiktig, i och med att över 1 200 ungdomar, ledare och andra vuxna också fått egen erfarenhet av nedskräpningen och dess konsekvenser.
– Alla fick sig en tankeställare om vad som slängs och tog till sig att vara mer noggranna i fortsättningen kring hur man hanterar sitt skräp, summerade Habo IF F07 sin insats.

För sin insats får deltagarna ett uppskattat bidrag till lagkassan.
– Dessa föreningar och lag får dela på 300 000 kronor. Pengar som går till allt från framtida inspirerande läger, till låneutrustning till startavgifter. Det bidrar till fortsatt idrottsaktivitet hos ungdomar och det känns oerhört bra i magen, säger Josefin Warg på Städa Sverige.

Klicka på bilden nedan för att komma till digital karta där du kan se resultatet av vardera deltagande förening.

Klara, färdiga, städa vt 2021 1-4 maj karta resultat

Nästa städomgång i Klara, färdiga, städa! är den 4-5 september.
Är ni en ICA-sponsrad förening/lag som vill vara med? Intresseanmäl er här. >

Kontakt
Josefin Warg, projektledare Städa Sverige, 08-683 30 04
Pinar Musadotter, generalsekreterare ICA Stiftelsen, 08-55 33 99 10