I april gick startskottet för Städa Sveriges Städa Kust-projekt med städning från Strömstad till Höganäs. Trots att hela 1 559 säckar med skräp då kunde fyllas av de över 2 100 deltagarna så är skräpmängderna fortsatt stora och problematiska. Nu i juni fortsätter därför kuststädningen med fokus på Bohuskusten, med Apotea som ny samarbetspartner.

Städa Kust går ut på att så många idrottsföreningar runt om i Sverige som möjligt mot ersättning till klubbens eller lagets kassa städar en bestämd kuststräcka. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse. Och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön. Nu går Apotea in Städa Kust-projektet, som drivs av idrottens miljöorganisation Städa Sverige.

– Det är väldigt glädjande att nu också Apotea ansluter sig till städning av västkusten. Situationen längs den svenska kusten är svår och speciellt västkusten är mycket utsatt, med stora mängder skräp som flyter i land. Här visar Apotea att man vill vara med och göra konkret skillnad för naturens bästa och det är oerhört uppskattat, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

– Vi på Apotea gillar ”hands on-insatser” för en bättre miljö och plockar själva skräp i skärgården varje år. Därför känner vi att Städa Sverige är precis ett sådant initiativ som vi vill stödja, säger Sofia Modig, Hållbarhetschef på Apotea.

Det blir under helgen 12-13 juni som totalt 40 idrottsföreningar- och lag med omkring 800 deltagare kommer att städa från Strömstad till Göteborg. För insatsen får lagen 6 000 kr per städning.