Idrottsungdomar fortsätter att göra Gränbystaden i Uppsala renare. Det står klart när Atrium Ljungberg och Gränbystaden nu valt att förnya samarbetet med idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Samarbetet innebär en vinst för närmiljön såväl som områdets besökare och ungdomarna själva.

Sedan 2017 har lokala idrottsungdomar haft i uppdrag att plocka skräp i Gränbystaden – Uppsalas andra stadskärna. Det senaste året har fotbollslirare och cheerleaders utfört uppdraget. Nu går turen vidare till de aktiva i Upsala Simsällskap. Uppdraget har simföreningen fått av fastighetsbolaget Atrium Ljungberg och idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Tillsammans vill de göra gott för närmiljön och lokala idrottsungdomar.
– Att vi i samarbete med Städa Sverige kan få hjälp med att bygga ett lokalt engagemang och stödja föreningslivet i vårt närområde samtidigt som vi höjer upplevelsen av Gränbystaden och gör en betydande insats för vår miljö är ju ingenting annat än en fantastisk kombination. Helhetsupplevelsen av Gränbystaden startar så snart du anländer, varför exempelvis renhållning av vår utomhusmiljö är en självklar hygienfaktor, säger Thomas Levander, Atrium Ljungbergs fastighetschef i Uppsala.

Uppskattat hos föreningarna

Städning med idrottsungdomar i Gränbystaden sker en gång i månaden och bidrar stort till att området blir bra mycket renare och trevligare. Upsala Simsällskaps första städning sker nästa lördag. Totalt kommer föreningen att utföra sex städtillfällen i området, innan en ny förening tar vid. För sin insats får de en ersättning till klubbkassan. Både Städa Sverige-aktiviteten som sådan som den extra inkomsten, lovordas av tidigare medverkande föreningar.
– Att ha fått ta hand om miljön samtidigt som vi tjänat in pengar till lagkassan och kunnat träffas på ett coronasäkert sätt utanför träningarna har varit win, win, win. Både vi tränare, föräldrarna och tjejerna har uppskattat det jätte­mycket, säger Sara Artursson, ledare i GF Uppsalaflickorna USC Mustangs som är den förening som senast har städat.

En långsiktig utbildande effekt

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige syftar till att tillsammans med näringslivet bidra till ungdomsidrottens finansiering i kombination med att jobba för ett skräpfritt Sverige. Samtidigt utbildar de ungdomarna i miljö och ger dem ett hållbarhetstänk.
– När man är med och plockar skräp blir man inte så sugen på att själv skräpa ner. Som en ledare för ett städande lag i Gränbystaden sa – ”en sak är säker, dessa killar kommer aldrig att kasta skräp i naturen”. Det känns hoppfullt för framtiden, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Lördagen den 27 mars ger sig Upsala Simsällskap, ut på sitt första miljöuppdrag i Gränbystaden.

Kontaktpersoner
Josefin Warg, projektledare Städa Sverige, 08-683 30 04, josefin.warg@stadasverige.se
Thomas Levander, fastighetschef Atrium Ljungberg Uppsala, 0702-31 63 08, thomas.levander@al.se