På världsmiljödagen den 5 juni städas fyra kommuner i Sörmland av fjorton lokala idrottslag med ungdomar och ledare.

Närmare 300 idrottsungdomar sluter upp tillsammans med sina kommuner och lokala företag i fyra sörmländska kommuner på världsmiljödagen. Bakom projektet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige, Katrineholms kommun, Länsförsäkringar Södermanland, Amazon Web Services och Hyreshuset Katrineholm. Genom projektet Städa Sörmland engageras lokala idrottslag att plocka skräp på olika platser i sitt närområde. För detta tjänar lagen pengar till sin lagkassa.

– När näringsliv och kommuner går samman på detta sätt skapas fina möjligheter för idrottsungdomarna att vara med och göra skillnad i sin kommun, en handling som visar att vi tillsammans kan påverka och göra skillnad för naturen, djuren och miljön, säger Åsa Berg, projektledare på Städa Sverige.

Nedskräpningen är en stor utmaning
– Det är jättekul att vi kan engagera så många deltagare i år tack vare stöttning från näringslivet. Nedskräpning är en stor utmaning och här handlar det om att få upp ögonen för hur fult det blir och hur dåligt det är för vår miljö när det blir skräpigt. Det är mycket positivt att idrottsrörelsen kan vara en del i arbetet för ett renare Katrineholm, säger Linda Aldebert, miljöstrateg på Katrineholms kommun.

Ökad kunskap om vår miljö
– Vi jobbar aktivt för att skapa trygghet och möjligheter i Sörmland. Det känns viktigt att engagera så många som möjligt att få ökad kunskap om vår miljö och bidra till ett renare och mer hållbart Sörmland. Städa Sverige är ett lysande exempel på hur vi kan kombinera ungdomarnas engagemang, stötta föreningslivet och bidra till en renare närmiljö, säger Lena Högfeldt, verkställande direktör på Länsförsäkringar Södermanland.

Lag från följande föreningar medverkar:
Katrineholms HIF lag 1, Björkviks IF U-laget, Katrineholms Bandy U12, Valla IF U-laget, Katrineholms Ryttarförening, Katrineholms AIK F09/10, DFK Värmbol mix 09/10, BK Öster Katrineholm mix, Eskilstuna GuIF F08, Mustaqbal Förening, Athletic Football Eskilstuna, Eskilstuna Linden Hockey P09, IFK Nyköping F04/05

Exempel på områden som ska städas:
Städningen startar kl. 10.00 på lagens respektive områden. Exempel på områden som ska städas är, Kronfågel Arenaområdet, badplatsen Nävertorp, Valla, Värmbols idrottsplats, Årby, Skiftinge, Fröslunda, Skogsängen, Brandholmen Nyköping

KONTAKT
Åsa Berg, projektledare Städa Sverige, 073-033 49 28, asa.berg@stadasverige.se
Linda Aldebert miljöstrateg Katrineholms kommun, 0150-568 25, linda.aldebert@katrineholm.se
Sandra Karlsson, Amazon Web Services, sakarls@amazon.lu
Ylva Klingvall kommunikationschef LF Södermanland, 070 – 831 08 65, ylva.klingvall@lfs.se