Italien. Kenya. Trinidad och Tobago. Sverige. Oavsett var vi lever är våra hav gemensamma, de förbinder hela världen. På lördag städas världens stränder, även i Sverige där nästan 100 föreningar ställer upp för våra maritima ekosystem.

Den internationella organisationen Ocean Conservancy startade 1986 International Coastal Cleanup Day, som i Sverige kallas Strandens dag. Sedan dess har över 16 miljoner volontärer tillsammans plockat mer än 156 000 ton skräp världen över, i mer än 170 länder. Lördag den 17 september är det dags igen, då 87 föreningar ska städa svenska stränder från skräp. Media hälsas välkomna att delta – det kommer att finnas möjlighet att prata med lokala föreningar och deltagare, att fotografera och filma.

I Sverige organiseras Strandens dag av Städa Sverige, idrottens miljöorganisation, och Pantamera/Returpack.

– Det är mäktigt att vi tillsammans här i Sverige är del av något riktigt stort! Förra året städade våra volontärer bort 13 ton skräp från stränder i hela landet. Varje fimp och plastpåse som plockas upp är viktig för att skydda havens känsliga ekosystem, säger Lil Berger, projektledare på Pantamera.

500 föreningar i kö
Intresset från svenska föreningar är rekordstort. Och nyttan är tydlig, förutom att bidra till en bättre miljö både i vatten och på land får deltagande föreningar 5 000 kronor i ersättning. För till exempel föreningen Helsingborgkanotisterna innebar ersättningen förra året att man kunde köpa in nytt material till klubben, medan pojklaget från Vaksala SK i Uppsala hade möjlighet att åka på Gothia Cup.

– Vi ser ett enormt intresse från idrottsföreningarna, vilket är fantastiskt. Och samtidigt ser vi att vi skulle kunna göra ännu mer om vi fick fler lokala sponsorer. Idag har vi runt 500 föreningar som står i kö för att vara med i våra olika städprojekt under året. Om fler lokala företag vill vara med och engagera sig kan vi få ut ännu fler ungdomar och ledare, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Städning från Skåne till Norrbotten
Lördag den 17 september är det alltså dags, och i år kommer över 87 föreningar att delta, från Skåne till Norrbotten.

– En viktig aspekt av detta är att vi också går igenom skräpet vi plockar upp. Vad är det egentligen man slänger i naturen? Genom att göra skäpanalyser av det vi städar kan vi också ­rikta insatser mot nedskräpning, tillsammans med samarbetspartners och kommuner lokalt, säger Mårten Heslyk.

Samtidigt som de svenska ungdomarna är ute och städar kommer alltså volontärer att vara igång på stränder över hela världen. Färsk forskning från Ocean Conservancy visar att år 2020 släpptes mellan 24 och 35 miljoner ton plast ut i marina miljöer. Därför är International Coastal Cleanup Day av stor betydelse, både i ett lokalt och ett globalt perspektiv.

Utöver Pantamera/Returpack stöttas också Strandens Dag genom Kavlifonden, Ineos, Sabis, Länsförsäkringar Halland och Västkuststiftelsen.

För mer information, kontakta
Mårten Heslyk, projektledare Kust Städa Sverige
Mejl: marten.heslyk@stadasverige.se
Tel: 0708-192064

Anton Hedlund, Projektansvarig Städa Sverige
Mejl: anton.hedlund@stadasverige.se
Tel: 0706-83 08 73

Lil Berger, projektledare Pantamera/Returpack
Mejl: lil.berger@returpack.se
Tel: 0705-08 32 32